1 oktober 2024

Tweede Kamer stemt in met Wetswijziging en Besluit

Vandaag heeft de Tweede Kamer gestemd over het wijzigen van de Wet Kinderopvang en het bijbehorende Besluit in verband met verbetermaatregelen van de gastouderopvang.

Twee aanpassingen

De Tweede Kamer heeft, na twee aanpassingen, ingestemd met de voorgestelde Wetswijzigingen en aanpassingen in het Besluit. Het gaat om de volgende aanpassingen:

  • Eigen kinderen tot een leeftijd van 8 in plaats van 10 jaar gaan meetellen voor de ‘Beroepskracht-kindratio’ (BKR).
  • Gastouders kunnen ook kinderopvangtoeslag krijgen voor het laten opvangen van de eigen kinderen bij een andere gastouder.

Nadat deze aanpassingen in het Wetsvoorstel en het Besluit zijn verwerkt, worden deze ter goedkeuring aan de Eerste Kamer aangeboden. Pas nadat de Eerste Kamer heeft ingestemd worden de Wet en het Besluit daadwerkelijk van toepassing. Wanneer welke maatregelen vervolgens ingaan, is nog onduidelijk.

Ministeriële regelingen

De inhoud van de maatregelen zoals beschreven in het Wetsvoorstel en het Besluit worden uitgewerkt in Ministeriële regelingen. Het Ministerie van SZW buigt zich nog over de exacte inhoud daarvan. Er zijn bijvoorbeeld nog geen definitieve keuzes gemaakt over het opleidingsniveau van de pedagogische coach vanuit het gastouderbureau en de opleidingseisen voor nieuwe gastouders (de opleidingseisen voor bestaande gastouders worden niet aangepast). Nadat de maatregelen definitief zijn, zal ook duidelijk worden wanneer deze ingaan.

Het is nog onduidelijk wanneer het Wetsvoorstel en het Besluit naar de Eerste Kamer gaan.

Meer informatie is te vinden op de website van de Tweede Kamer.