Je bent zwanger, gefeliciteerd! Een spannende en bijzondere tijd waarin je veel moet regelen en voorbereiden. Maar waar begin je? Geen zorgen, wij hebben alles voor je op een rij gezet in een handige checklist. Zo weet je precies wat je op welk moment moet regelen en vergeet je niets.
Checklist: Wat moet je regelen als je zwanger bent?

Eerste Trimester
De eerste weken van je zwangerschap zitten vol nieuwe informatie en er komt al zo veel op je af. Om je hierin een beetje te ontlasten, nemen we je mee in alles dat je tijdens het eerste trimester al kunt gaan regelen.
Medische regelingen
Zodra je weet dat je zwanger bent, maak je een afspraak bij een verloskundige. Zij begeleidt je tijdens de zwangerschap en bespreekt belangrijke onderwerpen zoals prenatale screening. Denk er ook alvast over na of je extra echo’s wilt inplannen en of je hier mensen bij wilt hebben (bijv. een van je ouders, broers of zussen). Bespreek dit tijdig met de verloskundige.
Zorgverzekering controleren
Controleer je zorgverzekering om zeker te weten dat je goed bent verzekerd voor kraamzorg, verloskundige hulp en een eventuele bevalling in het ziekenhuis. Eventueel kun je je verzekering nog aanpassen tot het einde van het jaar. Er bestaan vaak speciale pakketten voor gezinnen, zodat je altijd een goede dekking hebt voor zowel je zwangerschap als je bevalling. Check ook meteen even of je vergoeding krijgt voor bepaalde massagebehandelingen, sport bij de fysio of zwangerschapscursussen.
Werkgever informeren
Je bent niet verplicht om je zwangerschap direct te melden aan je werkgever, maar het kan handig zijn dit in het eerste trimester al wel te doen. Zo kan je werkgever rekening houden met jouw situatie, bijvoorbeeld met het plannen van rustmomenten.
In Nederland ben je wettelijk verplicht om je werkgever uiterlijk drie weken voor het ingaan van je zwangerschapsverlof te informeren over je zwangerschap. In de praktijk kiezen veel vrouwen ervoor om dit aan het einde van het eerste trimester (rond week 12) te doen, wanneer de kans op complicaties afneemt.
Kinderopvang oriëntatie
De wachtlijsten voor kinderopvang kunnen lang zijn. Begin daarom nu al met het oriënteren op mogelijkheden zoals gastouderopvang of het kinderdagverblijf.
Tweede Trimester
Het tweede trimester is aangebroken. Je voelt je nu waarschijnlijk iets energieker – en daarom is dit het perfecte moment om concreet aan de slag te gaan met de voorbereidingen.
Naam kiezen
Het kiezen van een naam is misschien wel een van de leukste beslissingen tijdens je zwangerschap, maar ook een van de lastigste! Want wil je een traditionele naam, iets unieks, moderns of juist een familienaam doorgeven? Neem de tijd om verschillende namen te overwegen en check ook hoe ze klinken met de achternaam.
Twijfel je nog? Maak een lijstje en spreek ze samen hardop uit. Zo ontdek je welke het beste bij jullie past. Er zijn ook leuke apps om op nieuwe ideeën te komen zoals de Kinder app om namen te swipen. Nog een extra tip: Heb je een top 3 met namen? Plaats ze allemaal op je geboortekaartje, maak hier een proefdruk van zodat je het kaartje echt in handen hebt en kijk hoe dit voelt!
Geboortekaartje maken
Na de geboorte wil je natuurlijk iedereen laten weten dat jullie kleintje er is! Begin daarom in het tweede trimester alvast met het uitzoeken van een geboortekaartje. Denk na over de stijl, kleuren en tekst. Wil je een persoonlijke touch, zoals een foto of een handgeschreven boodschap? Door hier nu al over na te denken, kun je het kaartje na de geboorte snel laten drukken en versturen.
Kinderopvang regelen
Je hebt je als het goed is al georiënteerd op de verschillende soorten kinderopvang. Welke vorm van opvang je ook kiest voor jullie gezin, het is belangrijk om je hiervoor snel in te schrijven. Want wachtlijsten raken snel gevuld. Als je recht hebt op kinderopvangtoeslag, kun je dit ook alvast gaan regelen.
Aanmelden voor kraamzorg
Meld je op tijd aan bij een kraamzorgorganisatie. Vraag in je omgeving naar aanbevelingen of lees online reviews. Sommige populaire kraamzorgorganisaties kunnen vol zitten als je je te laat aanmeldt. Het is daarom verstandig om je aan te melden rond week 16 van je zwangerschap. Zo weet je zeker dat je een plekje hebt.
Geboorteplan opstellen
Denk alvast na over hoe je wilt bevallen en bespreek je wensen met je verloskundige. Zij kunnen je hierin adviseren en de verschillende mogelijkheden toelichten. Zo weet iedereen tijdig hoe jij het voor je ziet en kunnen ze hier rekening mee houden. Dit geeft rust en helderheid voor alle partijen.
Maak een begin aan je babyuitzetlijst
Wat heb je nodig voor je baby? Denk aan kleding, kinderwagen, kinderkamer en verzorgingsproducten. Maak hier een definitieve babyuitzetlijst voor zodat je kunt beginnen met het verzamelen van de spullen. Tip: geef de items die op de lijst staan, op als cadeau wens.
Financiële voorbereidingen
Stel een budget op voor de babyuitzetlijst en eventuele extra kosten, zoals een zwangerschapscursus. Check ook alvast of je in aanmerking komt voor kinderbijslag of andere toeslagen.
Derde Trimester
Het derde trimester staat in het teken van de laatste loodjes. Je baby komt eraan en je wilt je hier zo goed mogelijk op voorbereiden. Tijd om de puntjes op de i te zetten.
Kinderkamer klaarmaken
Richt de babykamer in en zorg dat alles veilig is. Denk aan een stevig bedje met lakentjes, een commode, stopcontactbeveiligers en eventueel een babyfoon. Sommige ouders kiezen ervoor om een comfortabele stoel op de kamer te zetten voor bijvoorbeeld het voeden.
Geboorteaangifte
Na de geboorte moet je binnen drie dagen aangifte doen bij de gemeente. Je doet de geboorteaangifte in de gemeente waar het kind geboren is, niet in de gemeente waar je woont. Je kunt vaak een afspraak maken bij de gemeente via hun website of telefonisch.
Kindje aanmelden bij de zorgverzekering
Je baby moet na de geboorte worden aangemeld bij jouw zorgverzekering. Dit kan vaak eenvoudig online en je betaalt tot het 18e levensjaar geen premie.
Zwangerschapscursussen volgen
Dit is een goed moment om nog een zwangerschapscursus of babymassage te volgen. Het kan je helpen om voorbereid de bevalling in te gaan. Er zijn verschillende soorten cursussen, waarin bijvoorbeeld wordt uitgelegd hoe een bevalling eruit ziet aan de hand van mooie foto platen, zodat je goed begrijpt wat er gebeurt in je lichaam. Ook krijgt je partner oefeningen of houdingen mee die jou kunnen ondersteunen. Zoek lokaal naar de mogelijkheden bij jou in de buurt.
Ontspanning plannen
Tussen al het regelen door is het belangrijk om ook rustmomenten voor jezelf in te plannen. Neem tijd voor jezelf en plan bijvoorbeeld eens een zwangerschapsmassage. Soms krijg je vanuit je zorgverzekering een vergoeding voor massagebehandelingen (bijv. voetreflexmassages).
Aan de slag!
Nu je goed bent voorbereid op alles wat je moet regelen, kun je aan de slag. Twijfel je nog over het kiezen van de juiste opvang voor jullie gezin? Lees hier wat het verschil is tussen het kinderdagverblijf en de gastouderopvang. En bereken alvast jouw kinderopvang kosten.