1-10-2024

Als kind naar een gastouder: een band voor het leven

Als je als kind in een huiselijke omgeving opgevangen wordt door een gastouder, terwijl je ouders aan het werk zijn, is dat een groot voordeel. Het is niet alleen goed voor de ontwikkeling, het is ook ontzettend leuk. En soms is die band zó leuk, dat die jarenlang blijft bestaan. Ook als je al lang geen kind meer bent. Anique (inmiddels 30 jaar) ging als kind naar gastouder Bep. Ze deelt met ons haar ervaringen van toen, en vertelt ook hoe sterk haar band met Bep nog steeds is.

Iedere week naar gastouder Bep

Twee keer per week ging ik jarenlang met plezier naar ‘onze’ Bep, de gastouder die ruim twaalf jaar lang mijn oppas was. Bij Bep wist je wat je kon verwachten: rust en regelmaat, als het moest streng maar rechtvaardig. Maar er was zéker ook ruimte voor heel veel plezier en warmte.

Soms waren mijn zusje en ik de enige oppaskinderen die dag, andere keren deelden we Bep met andere oppaskindjes. Binnen de vaste routine kwamen we nooit aan verveling toe. Gezellig samen boodschappen doen, even langs het speeltuintje, touwtjespringen op de plaats, samen kleuren en soms ook even jezelf vermaken als er gekookt moest worden. Aan aandacht, activiteiten en stimulatie was bij Bep geen gebrek.

Bep en ik leerden elkaar kennen toen ik 8 weken oud was en van een echt afscheid is het in 30 jaar eigenlijk nooit meer gekomen. Zelfs nadat ze officieel niet meer mijn gastouder was, ben ik nog jarenlang wekelijks bij Bep ‘op de koffie’ gegaan. Inmiddels voelt Bep voor mij al jaren als familie. We spreken elkaar zeker niet dagelijks, maar als we elkaar zien, bijvoorbeeld op verjaardagen, dan is het gezellig als vanouds.

De rol van de gastouder in de opvoeding

In haar jaren als gastouder heeft Bep een behoorlijke impact gehad op mijn jeugd en opvoeding. Nee was ook echt nee; een waardevolle les voor elk kind. Tegelijkertijd accepteerde Bep ons zoals we waren, zelfs als dat betekende dat ik voor een middag even niet uit mijn rol als poes of hond kroop. De televisie en computer waren bij Bep een spaarzame traktatie en geen vaste kost, daar ben ik achteraf heel dankbaar voor. Maar bovenal dat fijne gevoel dat er na school iemand op je wacht en er voor je is, is me altijd bijgebleven.

Ook op zoek naar een Bep?

Twijfel je of een gastouder iets voor jou en je kind is? Ik zou zeggen: ga in gesprek! De persoonlijke aandacht die je als kind krijgt en de speciale band die je als kind én ouder opbouwt met je gastouder is niet te vergelijken met een kinderopvang. Je zoekt natuurlijk een gastouder uit met wie het klikt, en die jouw eigen normen en waarden deelt. Dat is misschien even zoeken en testen, maar met een beetje geluk zit er dan ongetwijfeld voor jullie ook een echte Bep tussen!

Anique en Bep toen en nu

Benieuwd naar de gastouders in jouw buurt?

Meld je vrijblijvend aan.