Praktische informatie voor gastouders

Ziekte en zwangerschap

Als gastouder werk je als zelfstandig ondernemer. Je kunt niet terugvallen op allerlei regelingen waar mensen in loondienst niet over na hoeven te denken. Het is voor jou wel belangrijk om te weten wat je kunt doen of waar je aanspraak op kunt maken op het moment dat jij zwanger raakt of (voor langere tijd) ziek wordt.

Vlinder

Ziekte

Je gaat er niet vanuit maar het kan gebeuren: je wordt ziek. Kun je op dat moment niet werken, dan heb je geen recht op loondoorbetaling. Meestal ben je snel weer opgeknapt, maar helaas kan het soms van langere duur zijn. Daar kun je geen financiële zorgen bij gebruiken. Daarom is het goed om te weten wat de gevolgen zijn wanneer jij wegens ziekte uitvalt. Want waar mensen in loondienst terug kunnen vallen op de ziektewet, gelden voor gastouders andere regels.

  • Ziek en wat dan?

    Als je ziek wordt betekent dat dat je inkomsten per direct of na zes weken wegvallen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om in geval van ziekte of arbeidsongeschiktheid een eigen vangnet te creëren. In grote lijn heb je keuze uit (een combinatie van) de volgende vier mogelijkheden:

    • Arbeidsongeschiktheidsverzekering
    • Vrijwillige ziektewet- en/of WIA-verzekering
    • Broodfonds
    • Zelf opvangen
  • Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)

    Deze verzekering is er in alle soorten en maten. Zo kun je verschillende soorten arbeidsongeschiktheid verzekeren. Daarnaast zit er verschil in de hoogte van het te verzekeren bedrag, de wachtperiode (de periode tussen het moment dat je ziek wordt en het moment dat je je eerste uitkering ontvangt) en de looptijd van de uitkering. Kortom: een AOV is helemaal af te stemmen op jouw persoonlijke situatie.
  • Vrijwillige ziektewet- en/of WIA-verzekering

    Je kunt ook een ziektewet- of arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten via het UWV. Het voordeel hiervan is dat je maar twee wachtdagen hebt. Ook is er geen medische keuring vereist, is de verzekering dagelijks opzegbaar en geldt er een acceptatieplicht. Deze verzekering is alleen af te sluiten wanneer je jezelf binnen dertien weken na afloop van je loondienstverband of uitkering aanmeldt.
  • Broodfonds

    Een relatief nieuwe manier van jezelf verzekeren van een inkomen bij ziekte, is lid worden van een broodfonds. Een broodfonds is een groep van minimaal 20 en maximaal 50 freelancers/ondernemers (vaak uit verschillende beroepsgroepen) die elkaar kennen. Ieder lid zet maandelijks geld opzij op een broodfondsrekening. Wanneer een lid ziek wordt, ontvangt hij of zij een schenking vanuit de andere leden. De schenkingsperiode duurt maximaal twee jaar en gaat in nadat je een maand ziek bent geweest. Kijk op broodfonds.nl of er bij jou in de buurt een broodfonds actief is.
  • Zelf opvangen

    Is het afsluiten van een risicoverzekering financieel (nog) niet mogelijk of bouw je liever een buffer in eigen beheer op? Start dan met sparen zodat je een eerste periode zonder inkomsten zelf kunt overbruggen.

Zwangerschap

Als opvangprofessional weet je als geen ander hoe bijzonder kinderen zijn. En nu ben je zelf in verwachting van zo’n wondertje, geweldig! Je gaat een speciale tijd tegemoet waarin jij en jouw kindje centraal staan. Maar hoe zit het eigenlijk met je werk, zwangerschapsverlof en je inkomsten tijdens je zwangerschap? Wij leggen je precies uit hoe het zit!

  • Jouw recht op zwangerschapsverlof

    Goed nieuws: je hebt als gastouder net als een zwangere in loondienst, recht op een zwangerschaps- en bevallingsverlof van in totaal 16 weken tijdens en na je zwangerschap. In deze periode kun je aanspraak maken op een uitkering volgens de Zelfstandig en Zwanger-regeling (ZEZ). De uitkering gaat in 6 tot 4 weken voor de dag van de verwachte bevallingsdatum. Na je bevalling heb je recht op minstens 10 weken ZEZ-uitkering. Zo ben je verzekerd van een inkomen tijdens de laatste weken van je zwangerschap en de eerste weken na de geboorte van je kleintje!
  • Hoe hoog is je ZEZ-uitkering?

    De hoogte van je uitkering hangt af van het aantal uren dat je werkzaam bent geweest in het kalenderjaar voordat je zwangerschapsuitkering ingaat. Heb je tenminste 1.225 uur als gastouder gewerkt? Dan ontvang je de maximale uitkering, deze is gelijk aan het minimumloon. Werkte je in dat jaar minder dan 1.225 uur, dan is je uitkering lager en hangt de hoogte ervan af van je verdiensten als gastouder dat jaar.
  • Hoe vraag je een ZEZ-uitkering aan?

    Je vraagt deze uitkering minimaal 2 weken voor de gewenste ingangsdatum aan bij het UWV. Stuur samen met je aanvraag ook de zwangerschapsverklaring van je huisarts of verloskundige mee.
  • Heb je een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering?

    Het kan zijn dat je bij je verzekeringsmaatschappij een aanvullende arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten. Dan ontvang je mogelijk vanuit je verzekeraar een uitkering bij zwangerschap. Dit heeft geen invloed op de ZEZ-uitkering. Wel kan het zijn dat je verzekeraar je uitkering verlaagt als je ook een ZEZ-uitkering ontvangt. Vraag dit na bij je verzekeraar.

Financieel handboek voor gastouders

Gastoudergids

Een gastouder moet als zelfstandig opvangprofessional van alle markten thuis zijn. Want al staat het hebben de juiste pedagogische vaardigheden voorop, een eigen opvang runnen vraagt ook om kennis van veiligheid, hygiëne, administratie, promotie én financiën. Op dit laatste aspect richt de Gastoudergids zich. De Gastoudergids geeft inzicht in de financiële mogelijkheden en risico’s van gastouders. In de gids vind je tips om een goed uurtarief te bepalen en hoe je meer overhoudt van je gastoudervergoeding. De Gastoudergids helpt gastouders bij het leggen van een gezonde financiële basis voor hun opvang.

Download de gastoudergids

 

Interesse in ViaViela?

Ben jij gastouder en wil je kennismaken met ViaViela? Of wil je gastouder worden? Meld je nu gratis en vrijblijvend aan. Samen kijken we graag wat we voor elkaar kunnen betekenen.