Britt uit Veldhoven is bijna één jaar gastouder. Ze volgde via ViaViela een opleiding om gastouder te worden en deelt met ons hoe het nu met haar en haar gastouderopvang gaat.
"In gastouder zijn kan ik mijn creativiteit kwijt" - interview met Britt
Wie ben je en waarom ben je gastouder geworden?
“Ik ben Britt, 35 jaar, en ik werk nu tien maanden als gastouder. Het begon eigenlijk allemaal toen mijn eigen zoontje naar een gastouder ging. Hij voelde zich daar zoveel beter op zijn plek dan op het kinderdagverblijf. Dat heeft mij getriggerd om zelf gastouder te worden. Ik had nog nooit over het vak gastouder nagedacht, maar toen ben ik me erin gaan verdiepen. Omdat ik niet meer gelukkig was in mijn toenmalige baan, besloot ik de stap te zetten en ben ik een opleiding via ViaViela gaan volgen. En nu doe ik wat ik echt leuk vind!”
Welke opleiding heb je gevolgd om gastouder te worden?
“Ik heb via ViaViela de diplomaroute voor gastouders gevolgd, op niveau 2. Dit was een logische stap voor mij, omdat ik al affiniteit had met kinderen. Tijdens de opleiding leer je veel over zorg en welzijn, en hoe je kinderen op de beste manier kunt begeleiden. De opleiding heeft me goed voorbereid, zodat ik met vertrouwen aan de slag kon als gastouder. Wat ik fijn vond aan de opleiding was dat ik meteen praktische handvatten kreeg die ik in mijn dagelijkse werk kan toepassen.”
Hoe is het om gastouder te zijn in combinatie met een eigen gezin?
“Het combineren van gastouderschap met een eigen gezin is soms best uitdagend. Mijn vriend is accountant en werkt lange dagen, dus ik ben vaak de hele dag met de kinderen bezig. Mijn zoontje van zes moest in het begin even wennen aan de drukte van andere kinderen in huis, maar inmiddels vindt hij het heel leuk. Hij speelt vaak samen met de kinderen als hij uit school komt. Het helpt ook dat ik maar drie dagen per week werk, waardoor we een goede balans kunnen houden.”
Hoe ziet een gemiddelde dag als gastouder eruit?
“Mijn dagen beginnen meestal rond half acht als de opvang opent. De kinderen komen meestal rond 8 uur binnen. Vaak breng ik eerst mijn eigen zoontje naar school, waarna we terugkomen en aan de dag beginnen. De kinderen mogen vrij spelen of we werken themagericht met de KIKI-methode. Rond tien uur eten we fruit en daarna gaan we meestal lekker naar buiten om te spelen.”
“Na de lunch gaan de jongste kindjes slapen en doen de oudere kinderen activiteiten zoals knutselen of in de tuin werken. Wanneer mijn zoontje uit school komt, gaan we vaak naar de speeltuin of doen we nog iets anders actiefs met de groep. Ik probeer de dagen afwisselend te maken, zodat er altijd iets nieuws is voor de kinderen.”
Wat heeft je verrast in het gastouderschap?
“Wat me het meest verrast heeft, is hoe creatief en flexibel je moet zijn als gastouder. Elke dag is anders, en dat houdt het werk ook uitdagend. Ik had niet verwacht dat ik zoveel vrijheid zou hebben om mijn eigen draai te geven aan de opvang. Ik kan echt mijn eigen werkwijze ontwikkelen en dat vind ik geweldig. Het werken met kinderen geeft zoveel voldoening, meer dan ik ooit in mijn kantoorbaan had. De band die je opbouwt met de kinderen en hun ouders is echt speciaal.”
Hoe gebruik jij de KIKI-methode in je opvang?
“De KIKI-methode helpt me om structuur in de dag te brengen. Het biedt thematische activiteiten die ik gebruik als houvast, vooral toen ik net begon als gastouder. Nu gebruik ik de methode op mijn eigen manier en combineer ik de thema’s met mijn eigen creatieve invulling. Bijvoorbeeld, nu in de herfst doen we veel activiteiten buiten zoals bladeren verzamelen en knutselen met herfstmaterialen. Het is fijn om iets achter de hand te hebben, maar ik geef er mijn eigen draai aan.”
Wat zou je toekomstige gastouders willen meegeven?
“Gastouder zijn is echt een fantastisch beroep als je houdt van afwisseling, creativiteit en persoonlijke aandacht voor kinderen. Het is hard werken, want je hebt te maken met verschillende leeftijden en behoeftes, maar de voldoening die je ervan krijgt is enorm. Daarnaast kun je echt je eigen weg vinden in hoe je werkt, en dat maakt het leuk en uitdagend.”
“Als je overweegt om gastouder te worden, zou ik zeggen: ga ervoor! Verdiep je goed in wat het betekent, volg een opleiding zoals ik deed via ViaViela, en probeer je eigen manier van werken te ontwikkelen. Je krijgt de kans om echt iets voor kinderen en hun ouders te betekenen, en dat is het mooiste aan dit vak.”