3 september 2024

Ingangsdatum maatregelen uitgesteld tot 1 januari 2026

Het voorstel Besluit kwaliteit kinderopvang is voorgelegd aan en besproken in de regering. Daar zijn een aantal vragen uit naar voren gekomen waar het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een brief antwoord op heeft gegeven. Dit zijn de belangrijkste punten die daaruit naar voren komen.

2025 wordt 2026

Van het begin af aan is het streven geweest om de nieuwe kwaliteitsmaatregelen in te laten gaan per 1 januari 2025. Deze datum is inmiddels niet meer realistisch. De regering is van mening dat er voldoende tijd moet zijn voor een zorgvuldige implementatie door gastouders, gastouderbureaus, toezichthouders en handhavers. Voor de meeste maatregelen is er, vanaf het moment van publicatie van de definitieve regelgeving, een implementatietijd van ongeveer 12 maanden nodig. Op zijn vroegst zou dat op of omstreeks 1 januari 2026 kunnen zijn, indien de nieuwe wet- en regelgeving eind 2024 of begin 2025 wordt gepubliceerd.

In de afsluiting van de brief wordt er benadrukt dat er ten aanzien van de uitvoering en implementatie van de maatregelen twee elementen van belang zijn. Ten eerste moeten gastouderbureaus en gastouders voldoende tijd krijgen om de maatregelen te implementeren. Ten tweede is duidelijke communicatie belangrijk. Voor gastouders en gastouderbureaus moet duidelijk zijn wat de maatregelen behelzen en wat er van hen wordt verwacht.

Het doel is dat de kwaliteit van gastouderopvang wordt gewaarborgd, dat zoveel mogelijk gastouders, ouders en kinderen hiervan profiteren en dat het aantal gastouders dat uiteindelijk niet voldoet aan de aangepaste kwaliteitseisen tot een minimum beperkt wordt. Dit is nodig om de waarde te behouden die gastouderopvang heeft in het kinderopvangstelsel.

Wil je de volledige inhoud van de brief van de staatssecretaris lezen? Klik dan hier.